Arkitekttegnede huse giver dig friheden til at vælge selv

Før i tiden, tilbage til 1960´erne og 70´erne blev der opført mange nye huse, men til modsætning af i dag hvor de nybyggede huse er meget forskellige og bære stort præg af familiens personlighed, var det ofte et typehus firma eller arkitekttegnede standard skabeloner der var udgangspunkt for de nybyggede huse dengang. Så hvor arkitekterne havde været en stor del af et byggeprojekt, var de lige pludselig røget ud på sidelinjen og det kunne ses på husene, de blev meget ens og nærmest produceret på samlebånd.
I dag er der en større variation blandt de nybyggede huse, de bære mere præg af at være arkitekttegnede huse, med mange detaljer og arkitekttonisk kvalitet. Det gør sig også gældende for typehusene i dag, måske ikke så meget på det ydre, men især på det indre af huset, for der er blevet mere frie tøjler for at kunne ændre i designet på et typehus i dag. Så man tager udgangspunkt i en standard tegning og så bliver den personliggjort ud fra familiens ønsker og behov. Typehuse havde førhen ry for at være kedelige og ensartede, det er ikke længere tilfældet.
Hvilke fordele kan der være ved at købe et ældre hus fra 1960´erne og 70´erne kontra et af de ny moderne og arkitekttegnede huse? Du får et hus med rimelig god plads til en relativ lav pris, kvadratmeter prisen på sådan et hus er mærkbart lavere end huse fra før og efter denne periode. Og så ligger mange af husene en del nærmere på byen end de nyere parcelhuskvarterer. Hvilket giver sig selv, for der bliver jo udstykket i takt med behovet og derfor bygger man jo hele tiden en ring mere på rundt om byen, for at de nye huse skal ligge så tæt på byen som muligt.
Nogle ulemper ved at vælge et hus fra 1960´erne og 70´erne er, at det arkitekttoniske ikke er så spændende fra typehuse af den tid, som det er gældende i dag for de arkitekttegnede huse der bliver bygget. Der er langt større variationer husene mellem og mange flere detaljer og specielle udtryk. Og en anden ting du skal være opmærksom på med de ældre huse er kvaliteten, for der var en tendens til byggesjusk og der blev ofte gjort dårlige materiale valg. Og det er ikke sjovt at skrive under på sit drømmehus og så opdage at der skal lave nogle drastiske forbedringer man ikke lige havde regnet med ved købet.
Der bliver stadig opført rigtig mange arkitekttegnede huse rundt om i landet, da folk i dag gerne selv vil have fuld indflydelse på udseende og indretning og det er ofte en dyrere affære hvis man skal til at ændre på et ældre eksisterende hus end at bygge et nyt op fra bunden af.